jabłka i owoce pakowane w folię

Pakowanie warzyw i owoców – zalety pakowania w folię termokurczliwą

Jedną z najlepszych metod pakowania owoców i warzyw jest stosowanie folii termokurczliwej. Przyjrzyjmy się wszystkim zaletą i maszyną pakującym oferowanym przez firmę Polpack, które pozwalają uzyskać atrakcyjne wizualnie i bezpieczne opakowanie. Pakowanie na tackach lub luzem – maszyny pakujące Polpack umożliwiają pakowanie warzyw i owoców w różnych wariacjach Maszyny pakujące w folię termokurczliwą są bardzo

01.06 2021

Jedną z najlepszych metod pakowania owoców i warzyw jest stosowanie folii termokurczliwej. Przyjrzyjmy się wszystkim zaletą i maszyną pakującym oferowanym przez firmę Polpack, które pozwalają uzyskać atrakcyjne wizualnie i bezpieczne opakowanie.

foliowanie kapusty pekińskiej
Kapusta spakowana w folię poliolefinową

Pakowanie na tackach lub luzem – maszyny pakujące Polpack umożliwiają pakowanie warzyw i owoców w różnych wariacjach

Maszyny pakujące w folię termokurczliwą są bardzo wszechstronne, ponieważ umożliwiają pakowanie właściwie każdego rodzaju produktu. Najważniejsze przy wyborze właściwej maszyny jest zwrócenie uwagi na wymiary pakowanych produktów, tak aby pakowane produkty bez problemu zmieściły się „w maszynie”.

Maszyny do foliowania w folię termokurczliwą umożliwiają szybką zmianę formatu pakowania – w zależności od potrzeb, właściwie na tych samych ustawieniach maszyny można pakować owoce i warzywa na tacce (w kubeczku) lub zupełnie luzem.

W naszej ofercie znajdą Państwo szeroką ofertę maszyn umożliwiających pakowanie żywności. W zależności od oczekiwanych wydajności pakowania i rodzaju pakowanych produktów możemy wyszczególnić 3 typy maszyn foliujących:

Kloszowe zgrzewarki folii DIBIPACK. Uniwersalne maszyny dedykowane do mniejszych wydajności.

To właśnie komorowe maszyny pakujące BABYPACK i DIBIPACK były impulsem do szybkiego rozwoju firmy Polpack w Polsce. Są to proste w obsłudze i niezawodne „ręczne” maszyny do pakowania produktów w folię termokurczliwą. Maszyny te umożliwiają estetyczne spakowanie 200-400 produktów w ciągu godziny. Nieduże wymiary zewnętrzne i stojak (wózek) na kółkach daje nam pełną elastyczność w znalezieniu odpowiedniego miejsca do pracy urządzenia.

Ze względu na ręczną obsługę maszyny kloszowe polecamy raczej mniejszym firmom, które chcą pakować owoce i warzywa przy zachowaniu wysokiego poziomu higieny. Mniejsza wydajność, przezroczysty klosz i praca ręczna umożliwia pełną kontrolę operatora nad procesem pakowania

Półautomatyczne zgrzewarki kątowe ze zintegrowanym tunelem, wydajne pakowanie każdego rodzaju owoców i warzyw

Półautomatyczne tunelowe zgrzewarki kątowe mogą pakować w cyklu półautomatycznym lub automatycznym. Maszyny ESPERT wypełniają lukę między maszynami kloszowymi i automatycznymi. W części zgrzewającej wyposażone są w siłownik pneumatyczny lub elektryczny, co umożliwia wydajniejszą pracę:

  • w cyklu półautomatycznym operator rozpoczyna cykl zgrzewu pedałem nożnym – po naciśnięciu maszyna zamyka ramkę zgrzewającą folię, a następnie transportuje zamknięty w folię produkt do tunelu obkurczającego
  • w cyklu częściowo automatycznym możemy ustawić częstotliwość pracy cyklu ramienia zgrzewającego. Dzięki temu możemy uzyskać większą wydajność i powtarzalną jakość

Maszyny są oczywiście wyposażone w niezawodne systemy bezpieczeństwa, dzięki temu maszyny foliujące ESPERT są wydajne i bezpieczne. Ten typ maszyn pakujących polecamy producentom żywności lub firmom logistyki warzyw i owoców oczekujących większej wydajności (w cyklu częściowo automatycznym 700-900 pakietów na godzinę) w przystępnej cenie. Maszyny pakujące ESPERT sprawdzą się przy pakowaniu warzyw i owoców luzem jak i na tackach.  

Automatyczne maszyny do przemysłowego foliowania warzyw i owoców

Najszybszy I najbardziej wydajny sposób pakowania warzyw i owoców – automatyczne maszyny pakujące. Oferujemy pełną gamę automatycznych zgrzewarek do folii termokurczliwych. Zaczynając od popularnych automatycznych zgrzewarek kątowych MecPack poprzez wydajne maszyny z bocznym zgrzewem ciągłym GRAMEGNA PRATIKA kończąc na topowych liniach pakujących w folię Hugo Beck.

  • automatyczne zgrzewarki kątowe wyróżniają się niezawodnością, wszechstronnością i prostą obsługą. Nadają się do właściwie do pakowania każdego rodzaju warzyw lub owoców. Szybko i estetyczne spakują zarówno np. brokuły luzem jak i np. włoszczyznę na tackach
  • automatyczne maszyny pakujące z bocznym zgrzewem ciągłym (pakujące w przepływie). Zaletą tych maszyn jest prędkość pakowania i brak ograniczeń długości pakowanego produktu. Maszyny są przystosowane do foliowania dużej ilości produktów przy minimalnym zużyciu energii. Zgrzew poprzeczny na napędzie SERVO gwarantuje precyzyjne zgrzanie folii. Oferujemy maszyny o różnych poziomach wydajności – nawet do 18.000 cykli na godzinę

Jak działają maszyny do pakowania w folię termokurczliwą

Kluczowym elementem w tego typu maszynach jest dobór odpowiedniej folii termokurczliwej (czyli folii ochronnej), która obkurcza się na produkcie po podgrzaniu przez maszynę pakującą. Po owinięciu folii wokół produktu i jej zgrzaniu, produkt owinięty folią przechodzi przez specjalny tunel termokurczliwy (lub w przypadku maszyn kloszowych, folia zostaje obkurczona pod kloszem). Dzięki temu folia doskonale przylega do spakowanych warzyw lub owoców. Co ważne, produkt podczas obkurczania nie zostanie w żaden sposób narażony na działanie wysokiej temperatury – folia stanowi swoistą barierę. Stosując wysokiej jakości folie termokurczliwe dodatkowo podkreślamy walory estetyczne pakowanego produktu (folie wysoko przezroczyste i z połyskiem – np. DECOLINE i DECOTERM).

Ze względu na wszechstronność i praktyczność pakowanie owoców i warzyw w folię termokurczliwą jest obecnie techniką stosowaną przez wiele firm. W szczególności ten sposób foliowania polecany jest producentom świeżej żywności, centrom logistyki warzyw i owoców, grupom producenckim.  

Zalety pakowania owoców i warzyw w folię termokurczliwą

Największą korzyścią pakowania w folię termokurczliwą jest stosunkowo niski koszt zakupu maszyny pakującej i niższe koszty materiału opakowaniowego w porównaniu do innego rodzaju opakowań. Ponadto dużą zaletą są walory estetyczne które są przecież równie ważne podczas bezpośredniej sprzedaży owoców i warzyw.  

Foliowanie warzyw i owoców w folie termokurczliwą taką jak np. pcv lub poliolefina daje możliwość stworzenia estetycznych opakowań, idealnych do wyeksponowania np. na sklepowej półce lub w gablocie. Opakowania termokurczliwe są zatem idealne do tacek i kubeczków z owocami i warzywami, które mają być eksponowane na ladzie lub przechowywane w szafkach chłodniczych. Rezultatem pakowania w folię termokurczliwą jest bezpieczny i ładnie zapakowany produkt.

Wreszcie, nie do przecenienia, jest łatwość przechowywania i transportu żywności zapakowanej w folię termokurczliwą: tworzenie lekkich i szczelnych opakowań sprawia, że naprawdę łatwo jest przenosić owoce z jednego miejsca do drugiego i przechowywać je bez zajmowania zbyt wiele przestrzeni magazynowej.

Pakowanie chleba pieczywa bułek w folię
Pakowanie pieczywa w folię termokurczliwą

Pakowanie warzyw i owoców na maszynie flow-pack

W naszej ofercie znajduje się również szeroka gama maszyn typu flow-pack które w zależności od konfiguracji mogą pakować z dużą wydajnością zarówno warzywa lub owoce na tackach lub luzem. Największą zaletą maszyn pakujących flow-pack jest wysoka wydajność i łatwość obsługi, niestety maszyny te nie są tak uniwersalne jak maszyny do pakowania w folię termokurczliwą.

Więcej informacji o maszynach typu flow-pack znajdą Państwo w osobnym artykule lub na stronie poświęconej maszynom pakującym typu flow-pack

Kamil Woliński 
kamil@polpack.pl
[contact-form-7 id="957" title="Bez tytułu"]