Proces pakowania ciastek i wyrobów piekarniczych spełnia nie jedną, a trzy bardzo ważne funkcje. Z tego powodu ważne jest, aby dobrze przemyśleć zakup odpowiedniej maszyny pakującej, zapewniając w ten sposób estetyczne i wytrzymałe opakowanie Państwa produktu. Firma Polpack ma bardzo duże doświadczenie w zapewnianiu opakowań branży piekarsko-cukierniczej i w poniższym krótkim artykule postaram się przybliżyć dostępne typy maszyn do pakowania pieczywa, ciastek, kanapek i innych smakołyków ?
Co nam daje dobre opakowanie pieczywa lub ciastek:
- Jest barierą między produktem, a środowiskiem zewnętrznym; chroni zawartość opakowania przed wszelkimi czynnikami zewnętrznymi, które mogą uszkodzić pakowany produkt. W zależności od potrzeb dany typ pakowania może zapewnić ochronę zarówno mechaniczną, chemiczną, jak i fizyczną
- Maszyny foliujące ciastka, herbatniki, kanapki i np. chleb powinny pomóc zachować nienaruszone właściwości organoleptyczne produktu, nie zmieniając ich poprzez kontakt z samym opakowaniem lub czynnikami zewnętrznymi
- Maszyny do pakowania ciastek lub pieczywa powinny zapewnić jak najlepszą prezencję spakowanego produktu. Estetyczne opakowanie powinno służyć przyciągnięciu uwagi potencjalnego konsumenta i zachęcić do wyboru „naszego” wyrobu
Maszyny do pakowania ciastek i pieczywa
Przed podjęciem decyzji o odpowiedniej maszynie pakującej należy odpowiedzieć sobie na przynajmniej kilka podstawowych pytań odnośnie naszych oczekiwań co do przyszłej maszyny pakującej:
- oczekiwana wydajność
- jak chcemy spakować ciastka lub pieczywo
- jakiego rodzaju folii do pakowania chcemy użyć. Czy folia ma być bezbarwna czy z nadrukiem
- na ile mamy różnorodnych produktów wymagających pakowania. Małe serie i duża rozbieżność produktów sugeruje że lepszym wyborem będzie prostsza maszyna pakująca np. kloszowa, tunelowa lub flow-pack półautomatyczny
- ile mamy miejsca w zakładzie produkcyjnym. Kloszowa maszyna pakująca zajmuje zdecydowanie mniej miejsca niż poziomy flow-pack
- czy ciasta, kanapki mamy pakować z dozowaniem alkoholu lub gazu
Maszyny do foliowania pieczywa w folię termokurczliwą
Kloszowe maszyny pakujące DIBIPACK. Są to podstawowe maszyny do pakowania chleba, bułek, zgrzewek z bułką tartą oraz np. kartonów w ciastkami. Możemy śmiało powiedzieć że większość piekarni i ciastkarni w Polsce posiada lub posiadało tego typu maszyny pakujące. Prosta jednoosobowa obsługa i niewielkie wymiary zewnętrzne. Do kloszowych maszyn pakujących polecamy folię półrękaw PCV DECOTERM. Wydajność tych maszyn określamy orientacyjnie na 400-600 bochenków chleba na godzinę lub 150-200 kartonów z ciastkami. Co ważne – wydajność jest ściśle uzależniona od zaangażowania operatora maszyny foliującej
Półautomatyczne zgrzewarki do folii ze zintegrowanym tunelem. Maszyny ESPERT są grupą pośrednią pomiędzy maszynami kloszowymi (uniwersalność i prosta obsługa) a maszynami automatycznymi (wydajność). Z naszego doświadczenia maszyny te sprawdzą się przy foliowaniu pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Półautomatyczne maszyny pakujące ESPERT mogą pracować zarówno z folią w półrękawie taką jak PCV DECOTERM jak i poliolefiną DECOLINE. Wydajność półautomatycznych zgrzewarek folii ESPERT zakładamy na poziomie 700-900 opakowań na godzinę.
Przykładem automatycznych maszyn pakujących w folię termokurczliwą np. ciastkek w kartonach może być zgrzewarka MecPack. Maszyna zapewnia wydajność do 2000 opakowań na godzinę, pracuje głównie z folią poliolefinową (półrękaw). Przewagą automatycznej maszyny pakującej kartony z ciastkami jest wysoka wydajność i możliwość wpięcia w linię. Dobrze wyregulowana maszyna pakująca nie angażuje operatora do procesu pakowania produktów i zapewnia wysoką powtarzalność.
Maszyny flow-pack do pakowania pieczywa lub ciastek
Automatyczne poziome maszyny pakujące flow-pack zapewniają wysoką wydajność procesu pakowania (od 40 do 200 opakowań na minutę). Umożliwiają pakowanie produktów w folię bezbarwną lub z pełnym nadrukiem. Maszyny pakujące flow-pack sprawdzą się przy pakowaniu chleba ( krojonego poziomo), bułek (również wielopaków), kanapek (np. z aplikacją gazu), pączków, babeczek jak i mniejszych kartoników z ciastkami. Maszyny flow-pack zapewniają zdecydowanie mocniejsze i szczelniejsze zgrzewy w porównaniu z maszynami do folii termokurczliwej.
Maszyny typu flow-pack możemy podzielić na:
- poziome maszyny pakujące z górnym podawaniem folii. Ten typ maszyn jest najczęściej dostarczany do producentów pieczywa i ciastek. Z naszych doświadczeń maszyny te doskonale sprawdzą się przy foliowaniu większości wyrobów piekarsko-cukierniczych
- poziome maszyny pakujące z dolny prowadzeniem folii. Maszyny te umożliwiają pakowanie produktów mniej foremnych lub uniemożliwiających ich ułożenie na popychaczach maszyny z górnym podaniem folii
W naszej ofercie jest wiele różnych wariacji maszyn pakujących różniących się wymiarami, wydajnością i możliwością personalizacji.
Folia do pakowania pieczywa – co wybrać
Podstawową kwestią jest zwrócenie uwagi czy folia ma atest spożywczy umożliwiający bezpośredni kontakt pakowanego produktu z folią.
- Folia termokurczliwa PCV. Przeważnie do pakowania ciastek w kartonach, chleba (również krojonego) stosowana jest folia DECOTERM w półrękawie. Folia ta charakteryzuje się perfekcyjną przejrzystością, wysokim połyskiem i niską temperaturą obkurczania – dzięki temu może być używana na ręcznych (kloszowych) i półautomatycznych maszynach pakujących. Folia termokurczliwa PCV jest folią bardzo łatwą w „obróbce” więc możemy być pewni że nasz produkt za każdym razem będzie dobrze spakowany. Do pakowania pieczywa zalecamy folie o grubości 15 lub 18 mikronów, natomiast odpowiednią folią do pakowania kartonów w ciastkami, w zależności od gabarytu) są folie o grubościach 18 lub 25 mikronów. Co ważne, folia DECOTERM jest produkowana w Polsce!
- folia termokurczliwa poliolefina. Folia Poliolefinowa DECOLINE DCL-B cieszy się coraz większą popularnością wśród producentów żywności. Niewątpliwą zaletą folii poliolefinowej DECOLINE jest większa wydajność co przekłada się na mniejsze koszty spakowania produktów. Folia poliolefinowa wymaga wyższej temperatury obkurczania, odpowiedniej cyrkulacji powietrza i precyzyjnych elementów zgrzewających. Dlatego rekomendujemy stosowanie tej folii na półautomatycznych lub automatycznych maszynach foliujących. Folia termokurczliwa DECOLINE ma atest do pakowania żywności i również jest produkowana w Polsce! Dla wymagających Klientów dostępna jest jako folia biodegradowalna – DECOLINE DCL-BD
- folia polipropylenowa. Folie dedykowane do maszyn pakujących typu flow-pack. Folia polipropylenowa może być w pełni nadrukowana lub bezbarwna. Umożliwia szybkie pakowanie np. pieczywa, ciastek na tackach, muffinek lub kanapek. Folia polipropylenowa może być wielowarstwowa (laminat) co umożliwia pakowanie produktów w zmodyfikowanej atmosferze (np. pakowanie i dozowanie gazu)
Potrzebujesz więcej informacji na temat naszych rozwiązań do pakowania ciastek, produktów piekarniczych lub kanapek ? Zapraszamy do kontaktu, mamy 30 lat doświadczenia i z przyjemnością odpowiemy na Państwa pytania i pomożemy znaleźć idealne rozwiązanie pakowania pieczywa, ciastek, pączków, kanapek i innych
Kamil Woliński